OŠTRA OSUDA SDA STOLAC POVODOM KONTROVERZNOG MURALA: „Hitna istraga i uklanjanje skandaloznog murala sa granicama NDH.”

Općinski odbor SDA Stolac traži od Gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, "nosioca evropskih vrijednosti", da se izrađeni mural na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ukloni s javnog prostora.

Redakcija
24. 09. 2023

0503953bcc6a3f8bfdada619f5ae5d9c (1)

Općinski odbor SDA Stolac oštro je osudio nedavno izrađeni mural u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima", navodi se u saopćenju.

SDA Stolac, umjesto toga, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

"Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi. Samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

Od Gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, "nosioca evropskih vrijednosti", a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu", stoji u saopćenju SDA Stolac.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba
Comment As:

Comment (0)