Napravite izljevak sa jogurtom i saransakom

Staro jelo, koje ni danas nije zaboravljeno, a jednostavo je za napraviti.

Redakcija
04. 01. 2024

1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010

Donosimo recept za izljevak s jogurtom i saransakom.

Sastojci: 

15 kašika brašna

so

1 kašikica praška za pecivo i sode bikarbone

3-4 kašike ulja

topla voda

Preljev:

1 litar jogurta

1 kom pavlake

so

3-4 česme / češnja saransaka

Priprema

1. U posudu staviti brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, ulje i toplom vodom umutiti tijesto. Veliki pleh pouljiti i zagrijati. Pripremljeno tijesto izliti u zagrijani pleh, staviti u rernu da se peče. Kada fino porumeni, izvaditi izljevak iz rerne, malo ga prohladiti. 

Image

2. Još topao izljevak rukama iskidati na manje komadiće(zalogaje). Staviti ih u veću zdjelu, i pred samo posluživanje preliti sa prelivom od jogurta, pavlake, bijelog luka i malo soli. U posebnoj posudi otopiti komadić maslaca i začiniti (preliti ) izljevak.

Image

Posluživanje
Poslužiti toplo, ali može i hladno.

Napomena
Naveden je samo jedan od načina pravljenja izljevaka.

 

 

(coolinarika)

 




Comment As:

Comment (0)