Donosimo recept za izljevak s jogurtom i saransakom.
Sastojci:
15 kašika brašna
so
1 kašikica praška za pecivo i sode bikarbone
3-4 kašike ulja
topla voda
Preljev:
1 litar jogurta
1 kom pavlake
so
3-4 česme / češnja saransaka
Priprema
1. U posudu staviti brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, ulje i toplom vodom umutiti tijesto. Veliki pleh pouljiti i zagrijati. Pripremljeno tijesto izliti u zagrijani pleh, staviti u rernu da se peče. Kada fino porumeni, izvaditi izljevak iz rerne, malo ga prohladiti.
2. Još topao izljevak rukama iskidati na manje komadiće(zalogaje). Staviti ih u veću zdjelu, i pred samo posluživanje preliti sa prelivom od jogurta, pavlake, bijelog luka i malo soli. U posebnoj posudi otopiti komadić maslaca i začiniti (preliti ) izljevak.
Posluživanje
Poslužiti toplo, ali može i hladno.
Napomena
Naveden je samo jedan od načina pravljenja izljevaka.