DRUGOVI SE GRDNO POSVAĐALI

POTRES U SDP-U, ČLANOVI PORUČILI NIKŠIĆU: „U jednoumlju i samovolji pojedinaca nećemo učestvovati!”

Nikšiću su poručili da će, ako sjednica bude održana bez svih članova, njih 27 staviti svoje članstvo u mirovanje.

Redakcija
03. 03. 2024

SDP123
Foto: etto.ba

Članovi Općinskog odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo uputili su danas otvoreno pismo predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i članovi Predsjedništva te stranke u kojem upozoravaju na, kako navode, samovolju, jednoumlje i pokušaj nametanja volje nekolicine ljudi na čelu sa Abelom Baltićem.

Pismo su uputili uoči sjednice Općinskog odbora zakazane za srijedu na koju, tvrde, nije pozvana većina članova. U pismu kojeg potpisuje Nermin Alihodžić kao predstavnik 27 članova, navedneo je da se nastavlja sve na šta su upozoravali, a tiče se "nestatutarnog djelovanja nelegitimnog v.d. predsjednika OO Abela Baltića koji je nametnut i nekolicine članova Općinskog odbora".

Ovih 27 članova je podnijelo kolektivnu ostavku kao, kako kažu, plod reakcije na zabranu statutarno zakazane Izborne konferencije, ali s obzirom na to da ta ostavka nikada nije razmatrana i prihvaćena, što bi trebalo po Statutu stranke, oni su i dalje članovi.

- Osim toga, predloženi dnevni red sjednice očigledno upućuje na nastavak sinhronizovanog i orkestriranog nestatutarnog djelovanja dvojca Baltić/Hadžić i nastavak preuzimanja OO Novi Grad Sarajevo od strane nekolicine članova i nametanja njihove volje većini. Tačke dnevnog reda "Prijedlog za kooptiranje u Predsjedništvo OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo" i "Izborno-izvještajna konferencija", uz nepozivanje aktuelne većine članova, ukazuju na planirani igrokaz koji se želi provesti, a ima za cilj postavljanje za predsjednika OO nekoga iz manjinske grupe koja pokušava nametnuti svoju volju, tj. volju već pomenutog dvojca Baltić/Hadžić većini članova Općinskog odbora.

Čitava farsa doživjeće svoju realizaciju kroz tačku dnevnog reda "Uvođenje povjereništva u osnovnim organizacijama i interesnim oblicima unutar OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo", što u prevodu znači raspuštanje Mjesnih odbora i sa uvođenjem povjereništva delegiranje manjeg broja članova bliskih grupaciji oko Baltić/Hadžić drugova (i sa brojem učesnika bi se kršio Statut) na samu konferenciju, a koji bi prividno dali legitimitet samom izboru novog predsjednika, tj. nekoga od njih - piše u otvorenom pismu.

Podjetimo da, prema pisanju medija, novogradskim SDP-om želi vladati Damir Hadžić, te da iako formalno nema funkciju u SDP-u, njegova supruga je u Općinskom odboru SDP-a.

U otvorenom pismu upućenom danas članovi SDP-a ističu da s obzirom na sve što su naveli ironično zvuči da je jedna od tačaka dnevnog reda i rasprava o trenutnom stanju u Općinskom odboru. Napominju da je ova organizacija SDP-a na posljednjim izborima polučila najbolje rezultate u Kantonu Sarajevo, te da rasprava o trenutnom stanju bez većine članova upućuje da je na sceni gušenje slobode govora i svih onih principa socijaldemokratije.

Nikšiću su poručili da će, ako sjednica bude održana bez svih članova, njih 27 staviti svoje članstvo u mirovanje.

 

(faktor.ba)
Comment As:

Comment (0)