FORMIRANJE VLADE HNK

Komšić i Čović u koaliciji: Ulazi li DF u vlast sa HDZ-om u HNK?

O sličnom scenariju govorio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, o čemu je „Slobodna Bosna“ nedavno izvijestila.

Redakcija
05. 06. 2023

IMG_4893

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu. Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedjeljak, piše HMS, medijsko glasilo Čovićevog HDZ-a.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojoj se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, saznaje se da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om.

-Na taj način pratila bi se većina na državnoj razini i na razini Federacije BiH, kaže za HMS izvor iz HDZ-a BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Županijskog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ BiH bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konzultacije na najvišim razina.

Ukoliko se potvrde ovi navodi, SDA prelazi u opoziciju u ovom kantonu. Na čelo Vlade HNK koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovićadolazi premijerka.

O sličnom scenariju govorio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, o čemu je „Slobodna Bosna“ nedavno izvijestila.

 

 

 

Izvor: slobodna-bosna.ba
Comment As:

Comment (0)