Turbulentno u Hercegovini

Iz hercegovačkog NiP-a prijete SDP-u: „Prekidamo bilo kakve odnose sa SDP-om“

Nakon što je Kantonalni odbor HDZ BiH uputio poziv SDA i SDP-u na sastanak u petak u Skupštini HNK, a u vezi dogovora oko imenovanje nove Vlade HNK, na svom Facebook profilu oglasio se predsjednik KO NiP HNK Omer Hujdur:

14. 09. 2023

sdp nip

NADAM SE RAZUMU!!!

Nadam se da će naši koalicioni partneri, u ovom slučaju SDP, smoći snage i oduprijeti se ovom pokušaju oživljavanja ortačke družine koja je opustošila Hercegovinu u proteklih trideset godina, u svakom pogledu.

Ovakav sastanak bi narušio i poljuljao naše odnose prije svega sa HDZ-om 1990 ali i HRS-om koji su naši partneri u razgovorima za formiranje vlasti u kantonu, a to nikako ne želimo.

U slučaju da se desi bilo kakav dogovor sa ovim dvojcem, Narod i Pravda u našem kantonu će prekinuti bilo kakve odnose sa SDP-om.

Moramo biti konzistentni i držati se zacrtanih ciljeva jer druge alternative nemamo.”

Kako saznaje etto.ba iz izvora bliskih SDP-u, ovaj poziv iz HDZ-a nije došao sasvim slučajno. Naime, prethodnih dana su iza zatvorenih vrata održani sastanci predstavnika SDA i SDP-a te su dogovoreni neki daljni koraci koji su približili formiranju nove Vlade HNK nakon “odrađena” dva mandata u istom sastavu.

A prema posljednjim informacijama, postoji mogućnost odvojenih sastanaka, jer predloženi format za KO SDP HNK neprihvatljiv te da su zatražili održavanje pojedinačnih sastanaka.
Comment As:

Comment (0)