HUMO U „ISTRAZI” RAZOTKRIO: „Smijenili su me jer nisam slušao HDZ, Naša stranka je poslušnik!”

Naša stranka je kao heroja Mostara, Esada Humu, skinula sa pozicije Fonda, a Mostar isporučila HDZ-u. Dodao je i kako jedino HDZ našu strankom zove "Našom". Osvrnuo se i na dešavanja na Kosovu, te ista usporedio sa onima u BiH i Ukrajini uoči agresija.

Redakcija
24. 09. 2023

Untitled66666222

Vlada Federacije BiH imenovala je nove v.d. članove Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Od sedam članova novog UO četvero dolazi iz HDZ-a BiH. U prethodnom sazivu UO, HDZ BiH je imao tri člana, što znači da nije imao većinu.

Prema informacijama Istrage, i mjesto direktora Fonda bi trebalo pripasti HDZ-u BiH. Proteklih godina Fondom su upravljali SBB (Fuad Čibukčić) i SDA/SBB (Esad Humo).  Međutim, SDP, Naša stranka i Narod i Pravda namjeravaju ovu poziciju sada prepustiti HDZ-u BiH, a jedan od kandidata za direktora je Slađan Bevanda.

Upravo je Esad Humo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bio gost ovosedmičnog izdanja Hayatove emisije ‘Istraga sedmice’, te je na početku komentarisao aktuelna dešavanja na sjeveru Kosova.  

- To je gotovo. Ne poznajem situaciju, ali mislim da se ova grupa pokušala sakriti u manastir, te su imali drugi plan koji nije uspio. Naravno da će im neko pomoći. Samo je pitanje vremena kad će ovo biti riješeno – kazao je Humo.

Bio je 2014. godine u Ukrajini u misiji OSC-a.

- Svi su scenariji isti, ovako je počeo i rat u Bosni i u Ukrajini. Upadaju neke grupe koje se ne znaju čije su. Ovo je klasični scenariji za početak nekog ozbiljnijeg sukoba. Policija je spremna, vidim da su doveli specijalne snage i pitanje je kada će ući i neke ozbiljnije jedinice da to rješavaju.

Čović je rekao kako se sa njim ne može sarađivati, te su ga skinuli sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Ja sam bio težak i 92. i 93. godine sa mnom se nije molo sarađivati onako kako sui oni zamišljali. Ulitimatumi – toga nema. Sporazum unutar zakona to naravno, ali ne ovako kako je postavljeno ispred mene. Niko nije tražio od mene uslov kada sam došao, ali to nije slučaj za HDZ, ja sam od njih stalno dobivao spisak. Jedan je uslov bio da Vareš ne može dobiti pare, da Prozor ne može dobiti za deponiju finasije, da Livno ne može dobiti – rekao je Humo, te se može zaključiti da novac nije mogao dobiti niko  tamo gdje HDZ ne vlada.

Rekao je i kako se HDZ sve pita, a da Naša stranka nema izbora. Ili će slušati ili neće dobiti ništa.

- Meni je rečeno da neće dobiti više od 30 posto. Nisam nigdje sada, ali vratit ću se gdje sam bio – u penziju. Formalno, vlada je potvrdila odluku Upravnog odbora i imenovala Marijana Klaića – kazao je Humo.

Rekao je i kakva je uloga Prskala.

- On je bivši gradonačelnik. Sarađujemo, dugo se znamo i mi smo se sporazumjeli oko načina podjele. U njegovom resoru su finansije i pravni sektor – rekao je Humo.

Naglasio je kako neće da hvali nijednu stranku.

- Ja sam nestranački opredijeljen, moja ideologija je da sam ja socijaldemokrata. Nemamo ista viđenja socijaldemokratije i zato su me skinuli. Nemam izbora, mogu se jedino otići i šaketati. Moj mandat traje još tri godine, toliko je meni ostalo i do penzije. To je poruka svima onima sto su doprinos dali u ratu, ali o nama niko ne vodi računa – kazao je Humo.

Rekao je i kako jedino HDZ našu strankom zove ‘Našom’.

- Naša stranka je isporučila direktora Fonda. Od sedam članova Upravnog odbora, dva su Bošnjaka, jel to Bošnjacima pripada – smatra Humo.

U oba slučaja Naša stranaka je presudila. Njega je kao heroja Mostara skinula sa pozicije Fonda, a Mostar isporučila HDZ-u.

- Srbi i HDZ i dva Bošnjaka koji šute. Bošnjaci su bar mogli biti časni, pa da budu protiv. I oni su iz Naše stranke. Dva Bošnjaka iz Naše stranke i tri iz HDZ-a – rekao je Humo.

Osvrnuo se i na dešavanja na Kosovu, te ista usporedio sa onima u Bosni i Hercegovini i Ukrajini uoči agresija.

- Svi su scenariji isti, ovako je počeo i rat u Bosni i u Ukrajini. Upadaju neke grupe koje se ne znaju čije su. Ovo je klasični scenariji za početak nekog ozbiljnijeg sukoba. Policija je spremna, vidim da su doveli specijalne snage i pitanje je kada će ući i neke ozbiljnije jedinice da to rješavaju – naveo je.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: hayat.ba
Comment As:

Comment (0)