POČETAK „STOLJEĆA TURKIYE”

Fahrettin Altun: „Turkiye postala moćna država koja proizvodi vlastito oružje.”

Turkiye postala učinkovita regionalna sila i ozbiljan globalni igrač.

Redakcija
17. 01. 2023

f1d1b5226627560c212ee50958ebb366

Altun je prisustvovao promociji knjige i svečanosti pod nazivom „Program Turkiye u Stoljeću Turkiye", tom prilikom je govorio dostignućima Turkiye posljednjih godina.

Govorio je i o naporima koje ulažu na tome da se na međunarodnom planu za državu koristi brendirani naziv „Turkiye".

„Daljnje jačanje brenda 'Turkiye' bez sumnje je jedan od naših najvažnijih ciljeva. U tom kontekstu, smatramo iznimno važnim da korištenje naziva naše zemlje kao Turkiye postane široko rasprostranjeno u međunarodnoj areni i radimo u tom smjeru", kazao je Altun.

Podsjećajući da je ove godine 100. godišnjica osnivanja Republike Turkiye, Altun je rekao da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznio važnu i sveobuhvatnu viziju koja ujedno označava početak „Stoljeća Turkiye“, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, ova vizija u suštini je vizija koja Turkiye vodi u 2053. i 2071. godinu, te Turkiye tretira i kao učinkovitu regionalnu silu i kao globalnog igrača.

Altun je pojasnio kako je jedno od poglavlja knjige naslovljeno „Turkiye u svijetu".

„U ovom poglavlju, osim učinkovite vanjske politike koju naša država vodi kao globalni akter, istaknuti su iskoraci u industriji, nauci, tehnologiji, ekonomiji, turizmu i kulturnom životu, kao i usluge usmjerene građanima naše zemlje", naveo je Altun, te nastavio:

„Turkiye je napravila značajne korake u industriji, koja je jedan od najvažnijih elemenata ekonomskog razvoja i rasta, zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda, snažnim međunarodnim vezama i naprednoj proizvodnoj industriji koja proizvodnju temelji na izvozu. Koraci poduzeti u svjetlu 'nacionalnog tehnološkog razvoja', što je vizija turske industrije, odigrali su izuzetno važnu ulogu u ovom uspjehu. Turkiye je sada postala moćna država koja proizvodi vlastito oružje, tenkove, helikoptere, brodove i bespilotne letjelice, te svake godine izvozi milijarde dolara u odbrambenoj industriji."

Istakao je kako vrlo dobro znaju da uspjesi o kojima je riječ uznemiruju „one koji su protiv Turkiye".

„Možemo razumjeti nelagodu protivnika Turkiye i neprijateljstvo prema Turkiye na međunarodnoj areni. Jer dobro znaju da je 'Velika i moćna Turkiye' prepreka njihovim zlonamjernim međunarodnim projektima", rekao je Altun.

Ono što je teško razumijeti, dodao je, jeste da se nekim ljudima koji kažu da se bave politikom u Turkiye ne sviđa napredak zemlje u odbrambenoj industriji.

„Ponosni smo na na našu odbrambenu industriju zajedno s našim domaćim poduzetnicima koji daju vrijedan doprinos ovom području. Ne osvrćemo se na prijetnje iako vidimo da nam se s vremena na vrijeme upućuju jasne i implicitne prijetnje. Mi ne obraćamo pažnju na to, želimo i to da se zna", poručio je Altun.

Dodao je na kraju kako su knjigom, koju danas predstavljaju, željelji ispričati pravu priču o Turkiye i ojačati turski brend „Turkiye".

„Uložili smo veliki trud. Ponosni smo na ovaj projekat koji su ostvarile mnoge moje kolege, u čijem su radu dale svoj doprinos mnoge institucije i organizacije. Ovo djelo, za koje vjerujemo da će biti među značajnim djelima u smislu promocije Turkiye, u prvoj fazi će biti objavljeno na turskom i engleskom jeziku, a ubrzo nakon toga će biti objavljeni i arapski, francuski, njemački i ruski prevodi", zaključio je Altun.

 

 

 

 

Izvor: stav.ba
Comment As:

Comment (0)