FORMIRANJE VLADE U HNK: Nerealni SDP-ovi zahtjevi prema SDA

Iz SDP-a su imali nerealne i neopravdane zahtjeve za SDA, prema kojima bi od mogućih šest ministarstava, tri pripala SDP-u, a ostala tri ministarstva SDA i NES-u.

Redakcija
16. 09. 2023

drfthzuij

U Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) opet je aktuelna tema o formiranju Vlade HNK, budući da je KO HDZ BiH pozvao SDA i SDP na sastanak.
Iz SDP-a je odbijen sastanak, pod izgovorom "nepostojanja uslova", ali su održani odvojeni bilateralni sastanci između HDZ-a i SDA, te HDZ-a i SDP-a.
U Skupštini HNK bi ova većina, uključujući i NES, imala 22 ruke, što ispunjava više od potrebne dvije trećine zastupnika.

Međutim, na pregovorima između SDA i SDP-a koji su održani "iza zatvorenih vrata", iz SDP-a su imali nerealne i neopravdane zahtjeve za SDA, prema kojima bi od mogućih šest ministarstava, tri pripala SDP-u, a ostala tri ministarstva SDA i NES-u.

Očigledno da su se iz SDP-a preračunali, ne uzimajući u obzir razliku po broju zastupnika (SDA i NES 8, a SDP samo 3), za očekivati je kako iz SDA nisu zadovoljni ovom apsurdnom ponudom koju pokušava ostvariti SDP.
 
Comment As:

Comment (0)