Čeka li SDP-ovog Anera Žuljevića uhljebljenje na čelu BH Telekoma u Mostaru?

Nakon što je jučer, na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, imenovan generalni direktor BH Telekoma, uveliko se špekuliše o imenima direktora direkcija, a posebno je zanimljivo pratiti unutarkoalicione bitke za pozicije.

22. 09. 2023

IMG-20230922-WA0005

Podsjećamo, za generalnog direktora imenovan je Amel Kovačević iz Naroda i pravde, blizak Elmedinu Konakoviću i nekadašnji ministar u Vladi Kantona Sarajevo.

Imenovanje Kovačevića zanimljivo je iz više razloga, jer je upravo Konaković i kompletno rukovodstvo njegove stranke obećavalo nove, neistrošene, mlade kadrove i ono što je najvažnije - meritokratiju i depolitizaciju javnih preduzeća. Od meritokratije i depolitizacije, jasno je svima, nema ništa, jer su stranke Trojke iskoristile svaku moguću priliku da na rukovodeće pozicije imenuju sebi bliske i odane kadrove, a šlag na tortu bilo je imenovanje sina Rame Isaka za direktora KPZ Zenica, koje je jednoglasno prošlo na Vladi, što znači da su za njega glasali i ministri SDP-a i NiP-a i HDZ-a.

S druge strane, u velikim kompanijama kao što su Elektroprivreda i Telekom tek počinje bitka za rukovodeće pozicije u direkcijama širom Bosne i Hercegovine. Kako saznajemo iz izvora bliskih Trojki, u Mostaru rukovodeće mjesto u Elektroprivredi pripalo je Narodu i pravdi, dok je direktorsko mjesto u Telekomu pripalo SDP-u, a izgleda da će na tu poziciju doći Aner Žuljević, koji bi time zadržao i poziciju u Parlamentu Federacije, što mu je jako bitno.

Ostaje da se vidi kako će se razvijati cjelokupna priča oko imenovanja, ali je već sada jasno da nema ništa od novih i neistrošenih kadrova, kao ni od depolitizacije, a Žuljević je dugogodišnji parlamentarac, koji je bio u teškoj hladovini.
Comment As:

Comment (0)